Kezdőlap > Puffertartály

A puffertartály

Ma a legnagyobb tétel az épületek energia költségei között a fűtés. Érdemes okosan spórolni.

A technológiák folyamatosan fejlődnek. A vegyestüzelésű fűtési rendszerek régen gravitációsan (ami mai viszonylatban is tökéletes és egyszerű) működtek, minimális szabályozhatósággal. Ha befűtőttek a rendszerbe túl meleg volt, ha a fa leégett a lakásba hideg volt. A 90-es évek elejétől a gázrendszer folyamatos kiépülésével sokan a kényelmesebb megoldást választották és gázfűtésre álltak át. Jelenleg ez az egyik legköltségesebb (legkomfortosabb) fűtési mód.

  Visszatérhetünk a gyökerekhez a vegyestüzelési rendszerekhez, mert a technológia fejlődik, olcsóbbá vált a kiépítése illetve jelenleg ez az egyik legolcsóbb fűtési mód. Régen azon túlmenően, hogy a rendszerben a hőingadozás is nagy volt komfortosságról sem beszélhettünk. A kazánban a tüzet folyamatosan táplálni kellett pár óránként. Ez már a múlt. A jelenlegi szilárd tüzeléses kazánok sem tudnak jóval hosszabb időt, több energiát kisajtolni a fából, de egy tökéleteshez közeli égetés esetén, (folyamatos levegő utánpótlással) illetve puffertartály rendszerbe építése esetén ma már naponta egyszer elég begyújtani. Természetesen szélsőséges időjárás esetén ez növekedhet, de nem kell a folyamatos táplálásról gondoskodni.

A mai vegyestüzelésű rendszer fontos eleme a puffertartály. Pontosan mi is ez a tartály. Legegyszerűbben azt lehetne mondani, mint a generátornak az akkumulátor. Az autóban keletkező, de az abban a pillanatban fel nem használt energia eltárolására szolgáló elem.

A puffertartály is hasonló módon működik. A kazán üzemeltetésekor leghatékonyabb (hatásfokkal) levegő leszabályozása nélkül ég el a fa, de ebben az esetben a folymatosan termelődő felesleges energiát érdemes a rendszerbe beépített puffertárolóban elraktározni, addig amíg felhasználásra nem kerül.

1, Ha a rendszerben nincs puffertartály az felesleges energia a kéményen távozik.
2, Ha a rendszerben van (vegyestüzelés, faelgázosító, pellet, szén, napkollektor) puffertartály minimális energia veszhet el, a rendszer szabályozható, a begyujtási (fűtési) ciklus akár 24 órára is elnyújtható így az életünk komfortosabbá válik. 3, Ha a rendszerben van puffertartály, időjárás függő szabályozás a rendszer tökéletesen szabályozható, fűtési ciklusok hosszabbra nyújthatóak, a hatásfok és a gazdaságosság maximális. Evvel a megoldással akár 70% fűtési költség is megtakarítható.

A tartály előnye különösen az átmeneti időszakokban jelentkezik, amikor is nincs szükség akkora hőenergiára, amekkorát a kazán megtermel, a felesleget a puffertartály eltárolja - a megtermelt hőenergia nem megy veszendőbe. 

Sokan kérdezik mikor térül ez meg nekem?

Ez egy egyszerű matematika. Egy évben átlagosan 5 hónapot (kb 150 nap) fűtünk. A kazánunk teljesítménye a leghidegebb napokra van tervezve. Ez Magyarországon -15 celsius. Évente átlagosan 10-15 ilyen hideg nappal számolhatunk. 135 napon keresztül nincs szükség a kazánunk maximális teljesítményére. Egy átlagos napon +10C esetén a kazánban keletkező energiának csak 10-20% kerül a házba a többi a kéményen távozik.

Megéri-e nekem, hogy 135 napon keresztül a fa (pellet, zöldhulladék, kukoricacsuhé, szalma, stb) energiájának csak a töredékét hasznosítom és a környzetet melegítenem?

Fűtési költség számokban:

Adott egy átlagos földgáz fűtéssel szerelt családi ház magyarországon, a 80-as években épült, szigetelés nélkül. Ablakok normál üvegezésüek, teljes hőveszteség 20 kW. Fűtési idény fenntartási költsége 350.000 forint. Gázfogyasztás 2300 m3. Gáz fűtőértéke: 34.000J. Teljes hőigény: 78.200.000J

Vegyestüzelésű rendszer puffertartály nélkül a következő képpen alakul: kiszáradt fa fűtőértéke: 17.000J, fa ára 20.000 ft/m3, fa igény a teljes szezonra körülbelül 13.800 kg a nagy veszteség miatt az éves fenntartási költség körülbelül 276.000 ft, tehát nem számottevő a megtakarítás.

Vegyestüzelésű rendszer puffertartállyal, kiszáradt (2 évig száradt szabadlevegőn) teljes hőveszteség: 78.200.000J. Fa fűtőrtéke: 17.000J fa ára: 20.000 ft/m3. Faigény, mivel a felesleges energiát el tudjuk tárolni: 4600 kg. Fenntartási költség: 92.000 forint.

A fenti számítások alapján egy átlagos gázfűtési ház fenntartási költsége 70% csökkenthető, amennyiben egy megfelelően kiépített puffertartállyal kombinált vegyestűzelésű rendszert építünk. Természetesen ezen költségek tovább csökkenthetőek, faelgázosító kazánnal, napkollektorral szerelt szolár fűtés rásegítéssel.

Nagyon fontos, a szeretnénk a költségeinket csökkenteni, hogy a tüzifa jobb hatásfoka érdekében legalább 1-2 évig pihentessük. A tüzifa fűtőértéke kivágást követően csak 9.000J. Tehát egy vízzel telt tüzifa jelentősen rontja a fenti számítást. Puffertárolóval szerelt vegyestüzelésű rendszer, de már vízes fával a fenntartási költsége: 78.200.000J, vízes tüzifa fűtőértéke: 9.000J, fa ára: 20.000 forint. Éves igény: 8.600 kg. Éves fenntartási költség: 172.000 forint.

120nm régi szigetelés nélküli, öreg épület fűtési igénye +5°C esetén 35kW. Fatüzeléssel puffertartály nélkül naponta 5-6 meg kell utántölteni a kazánt. A hőmérséklet a lakásban folyamatosan ingadozik. Kazán kormol, mert a levegő hozzáadás minimális, sok az időráfordítás.

Ugyanezen rendszer, de puffertartállyal szerelve a kazánban keletkező össze energiát egy puffertartályba továbbítjuk ahonnan az épület akkor veszi csak el ha igény van rá. Egy jól megépített rendszerrel egy begyújtással kifűthető az épület 24 órára. Miért is? +5C esetén a házunk igénye kb 4-6kW. A megtermelt, de fel nem használt 29kW fűtési energiát a puffertartályban raktározzuk a felhasználás pillanatáig.


Puffertartály, puffertároló tipusai:

Több nagy csoportra osztjuk, fűtési és használati melegvíz tartályokra illetve kombi tartályok.

  • Fűtési puffertartály: létezik hőcserélő nélküli, egy szolár hőcserélős, két szolár hőcserélős változat. A puffertartály belülről nem bevonatos ugyanis a fűtési rendszerben nincs levegő, így nem oxidálodik (rozsdásodik). 

  • Kombi puffertartály átfolyós HMV (használati melegvíz) hőcserélővel: létezik egy szolár hőcserélős, két szolár hőcserélős napkollektorokhoz.

  • Kombi puffertartály tartály a tartályban (indirekt bojler): létezik  egy szolár hőcserélős, két szolár hőcserélővel napkollektorokhoz

  • Hőszivattyús rendszerek esetén ugyancsak több változat létezik, ezek abban különböznek, hogy az alacsony hőlépcső miatt a hőcserélő felületük többszöröse a normál hőcserélőknél.

Hogyan válasszunk puffertartályt?

Elsődlegesen el kell dönteni mire, használnánk a tartály. Fűtési költségünk csökkentésére vagy melegvíz előállítására vagy ezek kombinációjára?

  • Fűtési költségeinket csökkenteni illetve a komforthatást (korszerűsítés) szeretnénk növelni abban az esetben egy megfelelően kiválasztott (méretezett) sima hőszigetelt puffertartályt kell választani.

  • Napkollektoros fűtés rásegítéses rendszer építése esetén (akár a jövőben) akkor az egy vagy két hőcserélős szigetelt puffertartályt kell választanunk. Utólagosan a puffertartályba nem lehet gazdaságosan hőcserélőt építeni.

  • Melegvíz illetve fűtés korszerűsítés esetén vagy belső tartályos (160-250L) vagy átfolyós rendszerű hőcserélővel szerelt vagy egy különálló HMV tartályos változatot érdemes választani. Kiválasztáskor döntően a rendelkezésre álló terület határozza meg a pontos típust.

A különböző puffertartályok, használati melegvíz tartályok méreteit az árlistában szerepelnek.Puffertartály méretezése:

Fontos tundnivalók a puffertartály méretezésénel: A puffertartálynak legalább akkorának kell lennie, hogy a kazán által egy felöltöltéssel előállított hőt el tudja raktározni! A szennyezőanyag kibocsájtásra vonatkozó szövetségi törvény szerint a fűtőkazán 25L/kW névleges teljesítménynél kisebb mennyiségű tárolt vizmennyiség nem alkalmazható.

Pontos puffertároló méretezéséhez a következő adatokra szükségesek: kazán mérete, fűtési rendszer fajtája (radiátoros, padló, falfűtés, stb). Mindig vegyük figyelmbe, hogy a későbbeni beruházások is illeszkedjen a tartályunk, akár abban az esetben is ha némileg drágább. Utolagos átalakítások nem mindig megoldhatóak.

Fűtési melegvíztárolásra alkalmazott puffertartály térfogatát úgy kell megválasztani, hogy legalább 50 liter víz jusson a kazán futokapacitásának 1kW-jára.

Napkollektoros, hőszivattyús rendszer estén a tartály kapacitását nagyobbra kell tervezni az optimális működés érdekében (75-100 liter/kW) 

Puffertartály bekötése helyesen:

Alapvető törekedjünk az egyszerűségre. A felfűtött kazánból a forróvízet a Laddomat a puffertárolóba juttja, ahonnan egy keverőszelepen keresztül a lakótér kerül. Zárt rendszer építését javasoljuk a rendszer hatékonyabb működéséhez.

Nagyon fontos az előremenő víz szabályozása, mivel egy +10C esetén nem szükséges (nem szabad) kivenni a tartályban lévő (pl: 90°C) melegvízet. Radiátors fűtés esetén +10 fokban előremenő víz hőmérséklete 40°C. -15C esetén 70°C.

Puffertartály bekötési vázlat

                                  puffertartaly-bekotes

Rendszer elemei: kazán, laddomat, füstgáztermosztát (vegyestüzelésű kazán), puffertartály, termosztatikus keverőszelep, zárt tágulási tartály, biztonsági szelep. Minden részegység fontos a rendszerben.

Laddomat: Gyorsan eléri az üzemi hőmérsékletet, védi a kazánt a párakicsapodástól ami megelőzi az átrozsdásodást, tölti a puffertartályt.

Füstcső termosztát: Szabályozza a rétegtároló szivattyújának (Laddomat) müködését. Abban az esetben müködteti amikor a kazán füstcsővén (50-300C) a beállított hőmérséklelet érzékel. Csőtermosztát a rosszul kiépített rendszer esetén folyamatosan keríngteti a szivattyút, így visszahűti a puffertartályt.

Termosztatikus szelep: Padlófűtés, radiátoros fűtés esetén minden esetben szabályozni kell az előremenő víz hőmérséklete. Egy átlagos tél napon a rendszer 50C előremenő vízzel üzemel. A tartályban felhalmozott 80-85-90C fokos melegvizet egy keverőszelepen kereszül engedjük a radiátorokba, így a visszatérő vízhez hozzákeverünk a puffer tároló tetejében lévő melegvízet ami bíztosítja a folyamatos (24-48óra) üzemet. Léteznek motoros szelepek is erre a funkcióra, amit egy külső időjárás szabályzóval teljesen autómatává tehetünk.

Zárt tágulás tartály: A rendszer légmentessége biztosítható az eszközzel. Fontos az előnyomás ellenőrzése a rendszerbe építésekor.

Biztonsági, lefuvató szelep. A gyermekeik és saját bíztonságuk érdekében javasolt a beépítés. Atmos kazán beüzemelésének elöfeltétele.

Hurok: A puffertartályhoz csatlakozó csővezetékekben kialakulhat egy spontán cirkuláció ami hőveszteséget, ezen túlmenően energia veszetséget, hatékonyság csökkenést okoz. Sokszor lehet olvasni, fórumokon, hogy ennek kiküszöbölésére egy visszacsapó szelepet szüséges a rendszerbe építeni. Sajnos ez a kijelentés, építési megoldás hibás. Nem veszik figyelembe, hogy a gravitáció nem tudja átnyomni a rugós visszacsapó szelepet, természetesen létezik egy nyelves visszacsapó szelep is de ez is felesleges. Régen amikor még csak gravitációs fűtési rendszerek épültek nem így akadályozták meg a visszaármalást. A jó és hatékonyan müködő vegyestüzelésű rendszerekben ez megakadályozható roppant egyszerűen egy szifonnal (hattyúnyakkal), melynek alsó részén hidegebb zóna alakul ki, és ez lesz akadálya a káros cirkulációnak. A szifon akkor hatásos, ha a magassági mérete legalább a csőátmérő 8-12-szerese.

Hurok-szifon-hattyunyak-puffertartaly.hu-visszacsapo-nelkul

Környezeti hatásai:

A hatásfok növekedése mellet a tökéletesebb égésnek köszönhetoen a füstgáz összetétele is javul, kevesebb szennyezőanyagot jut a levegőbe. A kazán és a kémény kormozódása megszűnik.